Количка

Вашата количка е празна.

Вредните ефекти на хлора върху респираторната ви система

Вредните ефекти от хлора върху респираторната ви система

Хлорът е силно ефективен и евтин дезинфектант, който се добавя още от края на 19-ти век към питейната вода, за да се предотврати развитието на вируси, бактерии и други патогени. Ние обаче използваме тази вода за пиене, готвене, миене на съдове. Също така и се къпем с нея.

Скритите опасности, когато се къпем

Попадайки във водата, хлорът се свързва с органичните замърсители в нея, при който контакт се образуват силно токсичните хлорамини и хлороформ. Когато си взимаме освежаващ, горещ душ, парата от топлата вода съдържа и хлорен газ, който е най-опасната му форма. Хлорът е най-вреден именно под формата на газ и нашата респираторна система е изложена на ненужен риск докато се къпем с чешмяна гореща вода.

Освен, ако нямате някакъв филтър инсталиран на душа си, да филтрирате хлора, вие сте изложени на вредните ефекти от хлорния газ и вдишате значително количество от него за целия ви престой под душа. Това хронично излагане на макар и ниски нива на хлорен газ, често се отразява силно отрицателно върху респираторната ви система, особено ако имате проблеми като астма или хроничен бронхит.

Респираторни странични ефекти причинени от хлора, във водата, с която се къпете

Дори и при хората с относително здрава респираторна система, къпането с нефилтрирана вода може да доведе до редица проблеми като:

  • Раздразнени носови пътища
  • Слаба кашлица
  • Повишена сухота в гърлото
  • Кихане
  • Леко зачервено гърло
  • Леко стягане в гърдите

Причината да изпитваме подобен дискомфорт от къпането с хлорирана вода е факта, че хлорът атакува богатите на влага лигавици  в респираторната система. По този начин хлора във водата дразни носната лигавица, трахеята, ларингса и бронхите.

Всичко това макар и леко като симптоми, показва, че трябва да се потърси вариант за намаляване и премахване изцяло на хлора от водата, с която се къпем.

Какво може да направите, за да се предпазите?

Най-безумната алтернатива е да спрете да се къпете изобщо, просто защото във водата има хлор … Но има далеч по-добри алтернативи от това! Поставянето на филтър на душа е един от най-лесните и евтини начини да намалите вредното влияние на хлора във водата, с която се къпем.

Има няколко варианта на филтри – с активен въглен, KDF филтри, но доказано най-ефективни са душ филтрите с витамин С, тъй като те премахват не само хлора, но и техните съединения – хлорамините, без да се влияят от температурата на водата.

Това са душове, които ползват пълнител с витамин С, равняващ се на приблизително 3000 лимона, които освен че премахват хлора и хлорамините на близо 99%, допълнително хидратират и регенерират кожата и косата, ароматизират банята ви и имат редица други положителни ефекти.

С такъв душ, освен че ще предпазите себе си и семейството си от вредното въздействие на хлора и хлорамините, ще усетите и мощния антиоксидантен ефект на 100% чистия витамин С. Това може да се отрази положително, както на кожата и косата ви, така и на цялостното ви здраве.

Кликни тук и виж повече за антиоксидантният душ с витамин С – Hygea Aroma Spa »

Сподели тази статия с приятел:
ХИГЕЯ УОТЪР ООД
Адрес: бул. Княз Борис I №133, офис 3, Варна, България
Пиши ни във
Вайбър