До колко е полезна наистина минералната вода в пластмасови бутилки

Доколко е полезна минералната вода в пластмасови бутилки

За последните 30-40 години, индустрията за милиарди на фирмите за бутилирана вода, ни накара всички да вярваме, че пиенето точно на бутилирана в пластмасови бутилки минерална вода е най-здравословния избор. Но дали наистина е така?

КАКВИ СА НЕГАТИВНИТЕ АСПЕКТИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА МИНЕРАЛНА ВОДА В ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ?

Пластификатори

Знаете ли какво се случва с водата в пластмасова бутилка оставена в колата на слънце например?  “На всяка бутилка с минерална вода върху етикета пише, че трябва да се съхранява на хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. Когато оставим бутилката в паркираната на слънце кола при температура от 45 градуса, част от пластификаторите /добавки, които подобряват еластичността на пластмасата/ и химикалите, които съдържат бутилките, макар и в малки количества, се отделят в течността и оттам попадат в организма. Тези вредни химически вещества, могат да причинят ранен пубертет при децата, оплешивяване при мъжете или рак на гърдата при жените”, твърди кардиологът доц. д-р Сотир Марчев. Според него дори човек да пие от водата, когато е изстинала, в нея вече са се отделили тези вредни вещества и те попадат в тялото.

Микропластика

Това са най-малките микроскопични частици пластмаса, които изненадващо се оказва, че присъстват в бутилираната вода. За да докажат това, изследователски екип на Orb Media провежда експеримент в лабораторията на Държавния университет на Ню Йорк. Учените изследват повече от 250 индивидуални проби от бутилирана вода на 11 марки. Резултатите показват, че само няколко от пробите са без замърсяване, докато има и такива с хиляди малки парченца пластмаса. Всички тествани марки имат микропластика в поне няколко от своите бутилки. Оказва се, че при най-големия нарушител са открити над 10 000 частици на литър вода.

Докато за повечето от тези микроскопични частици пластмаса се смята, че в крайна сметка ще излязат от организма, то има риск най-малките частици да се окажат в бъбреците, черния дроб и други органи на човешкото тяло.

Хормонално активните химикали

Безобидната на пръв поглед вода в пластмасова бутилка се оказва, че съдържа близо 25 000 химикала. Това сочи проучване на немски изследователи, цитирано от сп. PloS one. При все това някои от тези химикали действат като мощни медикаменти в тялото ни. Те могат да блокират до няколко жизненоважни процеси наведнъж и да повлияят на развитието на организма и неговите репродуктивни функции, като може да предизвикат увреждане на щитовидната жлеза, и дори да провокират развитието на рак.

Авторите на изследването са купили 18 различни проби вода в пластмасова бутилка от търговската мрежа във Франция, Италия и Германия. Използвайки различни методи за химичен анализ, те тествали водата от бутилките за нейната способност да взаимодейства в организма с рецепторите на естроген и андроген (тестостерон и друг мъжки репродуктивен хормон).

Изследователите сравнили данните с тези при пиене на чешмяна вода и резултатите били потресаващи. По-голямата част от тестваните бутилирани води въздействали на хормонални рецептори, като в някои от случаите въздействието на андрогена било като при прием на лекарството Flutamide, което обикновено се предписва на хора, страдащи от рак на простатата, докато чешмяната вода не прeдизвиквала никаква допълнителна естрогенна или андрогенна активност.

В заключение можем само да кажем, че негативните аспекти от консумацията на минерална вода от пластмасови бутилки са твърде много и многократно надхвърлят ползите, които може да имате от пиенето на подобна вода. Затова най-добрият вариант да пиете бутилирана вода си остават стъклените бутилки за многократна употреба, които за съжаление се срещат доста рядко. Другият добър вариант са твърдите, така наречени термо-пластмаси, тип ABS, при производството на които не се използват пластификатори, които нямат микропластика и не изпускат никакви вредни химически вещества във водата до много силно нагряване. За съжаление няма бутилирана вода, която да се продава в подобни пластмасови опаковки и единственият вариант остават някои модели филтриращи кани или системи за пречистване на вода, които са изработени от подобна пластмаса.

* Използвани източници: tappwater.co, edna.bg, dnes.bg, media.framar.bg

Scroll to Top