Въздухът във вашия дом или офис е до 5 пъти по-мръсен от този на навън

Въздухът във вашия дом или офис е до 5 пъти по-мръсен от този навън

Знаете ли, че замърсяването на въздуха е потенциално една от най-големите заплахи за човешкия живот в последните години?

Според Световната Здравна Организация /WHO/, над 90% от населението на Земята е изложено на опасно лошо качество на въздуха през почти цялото време, което води до повече от 7 милиона преждевременни смъртни случая всяка година. Но знаете ли, че 4 милиона от тези 7 се дължат на лошото качество на въздуха в нашите домове или офиси?

Преди пет години, проучване от университета в Шефилд установи, че качеството на въздуха в дома или офиса може да бъде до три пъти по-лошо от колкото въздуха по улиците. Нови изследвания обаче показват, че ситуацията може да се е влошила вместо да се подобрила. Сега се вярва, че качеството на въздуха в дома или офиса ви, може да бъде до 5 пъти по-лошо отколкото въздуха навън. И като се има предвид, че доста от нас прекарват повече от 90% от времето си в дома или офиса, това наистина трябва сериозно да ни разтревожи.

Източници на замърсяване на въздуха в дома или офиса?

Източниците на замърсяване в дома или офиса може да са много. Ето някои от най-големите и най-опасните от тях:

Готвене и отопление

Готвене на газ

Много от нас се отопляват и готвят на въглища, газ, нафта, масло или на дърва. Това, което може би не знаем, е че при този процес се отделят високи нива на въглероден оксид, азотен диоксид и много други вредни химикали и газове, които ние вдишваме. Въглеродният оксид нарушава нивата на кислорода в организма и причинява много проблеми. Наличието му във въздуха е трудно доловимо от човек, тъй като газът няма цвят и миризма. Вдишването на достатъчно голямо количество, води до задушаване и може да причини смърт. Азотният диоксид дразни очите, носа, гърлото и дихателните пътища, а продължителното излагане на високи нива, може да доведе до развитие на остър или хроничен бронхит.

Цигарен дим

Вторичен цигарен димВ тютюневият дим има повече от 4000 химични съединения, като поне за 250 от тях се знае, че причиняват заболявания, а за 70 от тях е доказано, че причиняват рак. И въпреки, че е всеизвестно, че пушенето е смъртоносен вреден навик, мнозина подценяват колко вреден може да бъде вторичния цигарен дим. Особено голяма е опасността за децата, тъй като техният организъм все още се развива и те дишат с по-бързи темпове, в сравнение с възрастните. Заболяванията, на които децата са изложени при вторичния дим, включват: респираторни инфекции, включително бронхит и пневмония, астматични пристъпи, ушни инфекции, хронична кашлица.

Мухъл и Плесен

Мухъл - плесенВ жилищните или офисните помещения, мухъл се образува най-често при наличие на термомостове (по вътрешната повърхност на външните стени, ръбовете и ъглите, первазите, стените от гипсокартон и др). Освен това се образува при липса на движение на въздуха, относително ниска температура на стената, висока относителна влажност на въздуха в помещението (над 75-80%). Вредното въздействие на мухъла се причинява от спорите, освобождавани във въздуха, както и от отделяните от мухъла биологично активни вещества като микотоксините. Микотоксините могат да причинят алергии, главоболие, умора, дразнене на очите, кожата, лигавицата на носа и бронхите.

Домакински препарати

Домакински препаратиСпоред последни изследвания, средно в един дом има около 63 различни препарата или общо около 40 литра опасни съставки! Употребата на почистващи препарати, бои, лакове и освежители за въздух (включително свещи и ароматни пръчки) разпространява опасни токсини в дома. Много препарати за почистване съдържат етилен-гликолови етери. Това са токсични съставки, които могат да доведат до алергии и астма.

Ароматизатори и Ароматни пръчици

Изкуствени ароматизаториВероятно ще се изненадате да разберете, че ароматизаторите, които използвате, всъщност не премахват неприятната миризма от вашия дом или офис. Приятният аромат в помещението всъщност се дължи на промени в начина, по който носът ви възприема миризмите. Химикал, наречен р-дихлорбензол, умъртвява нервните клетки в носа. За този химикал се знае, че е канцерогенно вещество, което може да причини алергии, астма, дразнене на очите, главоболие, заболяване на черния дроб, проблеми с бъбреците, кожни обриви и стомашно-чревни проблеми. Сигурно ще се изненадате и от факта, че димът от ароматните пръчици, които много от нас обичат да палят, съдържа дразнещи респираторната лигавица съставки и отключва кашлица и хрема при много хора. Проучвания сочат, че ефектът на този дим върху дихателните пътища е по-негативен дори от цигарения.

Мебели, матраци, килими и боя

Вашите килими съдържат летливи органични съставкиЗнаете ли, че материалите от които са направени много от нашите мебели, матраци, килими, боите, лепилата, изолацията на кабелите, също излъчват вредни летливи органични съединения и дори формалдехид. Точно затова летливите органични съединения са от 2 до 5 пъти повече на закрито, от колкото на открито. Летливите органични съединения могат да причинят: дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, загуба на координация, гадене, увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система, дори рак.

Строителни материали

АзбестАзбестът е страховита строителна съставка, която все още се среща в някои изолации, бои и тухли на нашите домове и офиси. От 1990 г. използването на азбест е абсолютно забранено в Европа. В България азбестови елементи все още има във ВиК инсталациите и строителните панели още от 70-те и 80-те години на ХХ век. Още през 1977 г. Международната агенция по изучаване на рака поставя азбеста и всички негови варианти в първата, най-опасната категория канцерогени.

Домашни любимци

Домашни любимциКолкото и да ги обичаме, домашните любимци са носители на много алергени. Те отделят в околната среда пърхот, който се състои от малки частици, образувани от епидермални клетки, косми, пера, козина, които могат да отключат множество алергии. Слюнката на домашните любимци също може да играе ролята на алерген. Животните облизват различни повърхности или самите себе си. По този начин тя попада върху козината им. Когато изсъхне, протеиновите частици, които съдържа, олекват и лесно попадат във въздуха в състава на домашния прах. Това е в особена сила за котките.

Как да поддържаме въздуха в дома или офиса си чист и свеж

Пречиствател за въздух Hygea Air HomeЕдин от най-добрите и най-лесните начини да поддържаме въздуха в дома или офиса си чист и свеж, е като използваме висококачествен пречиствател на въздух, с висок клас ХЕПА филтър, точно като 5 В 1 ПРЕЧИСТВАТЕЛЯ НА ВЪЗДУХ HYGEA AIR HOME.

Посветихме години на иновация и технологично усъвършенстване, за да създадем компактен, но достатъчно мощен и много интелигентен, пречиствател на въздух.

С неговата супер прецизна 5-степенна филтрация и  може би най-високия клас на ХEПА филтър на пазара у нас – клас H13, той пречиства въздуха на 99,97% от ултра фини прахови частици с размер до 0.3 микрона. Освен това неутрализира лоши миризми, елиминира цигарен дим, унищожава опасни алергени във въздуха, полени, вируси и бактерии. Силно намалява симптомите на алергии, астми, дихателни затруднения и разпространението на зарази. Подходящ е за помещения до 25 кв.м. Има UV лампа, йонизатор, таймер, датчик за качеството на въздуха, датчик за смяна на филтъра и много други екстри и възможности.

Вижте какво сподели една от многото доволни клиентки:

“Много съм доволна от пречиствателя Hygea Air Home. Не заема много място, тих режим на работа. Използвам го главно в детската стая и наистина, когато влезеш там въздухът се усеща по-различен.”
Десислава Пашова ★★★★★

* Използвани източници: draxe.com, budgethomeservices.com, puls.bg, ezine.bg, zdrave.bg

НАЙ-ВИСОКО ОЦЕНЕНИЯТ ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ПРЕЧИСТВАТЕЛ НА ВЪЗДУХ - HYGEA AIR HOME!
Hygea Air Home Purifier - 5 в 1 Пречиствател за въздух
ПРЕЦИЗНА 5-СТЕПЕННА ФИЛТРАЦИЯ;
НАД 500 РЕВЮТА С 5 ЗВЕЗДИ;
НАЙ-ВИСОК КЛАС HEPA ФИЛТЪР - H13;
УДОБЕН И ЛЕСЕН ЗА РАБОТА ПАНЕЛ;
КОМПАКТЕН, МОЩЕН И БЕЗШУМЕН;
МНОГО ДОСТЪПНА ЦЕНА.

Scroll to Top