Количка

Вашата количка е празна.

Най-важните 10 ползи от пречиствателите на въздух

10 ползи от пречиствателите на въздух

Напоследък въздушните пречистватели се радват на все по-голяма популярност и това не е никак случайно, тъй като въздуха става все по-замърсен и все по-често чуваме да се говори за завишени нива на фини прахови частици. Ако все още се колебаете дали си заслужава да похарчите пари за такъв тип уред, ето списък с 10-те най-важни ползи от тях:

1. Могат да Ви избавят от най-често срещаните алергени

Пречиствателите на въздух са известни със способността си да филтрират повечето алергени в домовете: полени, мъртви клетки и козина от домашните любимци, спори на мухъл и прахови акари. Повечето въздушни пречистватели използват високоефективни въздушни НЕРА филтри, които могат да отстранят до 99.97% от частици с големина над 0.3 микрона. HEPA филтрите се делят на класове според възможностите им да филтрират фините частици. Този филтър на практика е най-важния за работата на пречиствателя на въздух, затова е от изключително значение той да е от максимално висок клас. Най-високия клас, на пазара в България е H13.

2. Премахват факторите предизвикващи астматични пристъпи

Вашият дом, всъщност, е най-рисковата среда, можеща да предизвика астматични симптоми. Може би никога не сте се замисляли, че неща като прах, мъртви клетки и козина от домашни любимци, почистващи препарати, пушек от печка или от скара, миризма на боя, цигарен дим, козметика и много други, могат да са причината за вашите астматични проблеми.  Всички тези фактори, заедно със спорите на мухъла и някои други биологични замърсявания, могат да застрашат сериозно здравето Ви, ако не ги елиминирате от въздуха в дома си. Ползването на пречиствател на въздух, може значително да намали замърсяванията във въздуха и от там да облекчи значително астматичните ви пристъпи.

3. Значително се намаляват миризмите

Освен отстраняването на алергените, въздушните пречистватели са много успешни при премахването на някои от често срещаните миризми в домакинството: от домашни любимци, готвене или цигарен дим. Това е така, защото, освен НЕРА филтрите, въздушните пречистватели използват и филтри с активен въглен, които улавят замърсителите, причиняващи миризмата. И което е още по-добре, е че веднъж уловени във филтъра, тези замърсители остават в него и не се връщат във въздуха, т.е. въздухът остава (и мирише) на чисто.

4. Улавят вредни летливи органични съединения

Летливите органични съединения са газове, които могат да имат краткосрочни или дългосрочни неблагоприятни последици за здравето. За съжаление, концентрациите им в закритите помещения са по-високи от тези на открито. Едни от най-честите източници са препаратите за почистване, дезинфектантите и козметичните продукти.

Някои въздушни пречистватели могат ефикасно да намалят концентрациите на тези летливи съединения във вашия дом с помощта на филтрите с активен въглен, фотокалитичната оксидация или други технологии.

5. Намаляват рискът да се разболеете

Пречиствателите на въздух понякога използват UV лампи самостоятелно или още по-добре в комбинация с фотокаталитични филтри, за да елиминират често срещаните болестотворни микроби. Тук най-важното е да се убедите, че пречиствателя не генерира ОЗОН, тъй като този газ над определени концентрации е изключително вреден за здравето Ви. HEPA филтрите, особено ако са висок клас, също са в състояние да премахнат микроскопични частици като микроби, бактерии и вируси, за да създадат по-пречистена среда. Ето защо пречиствателите на въздух са широко използвани освен в дома и офиса, така и в множество болници, медицинските центрове и домове за стари хора.

6. Могат да подобрят циркулацията на въздуха в дома Ви

Всички знаем неприятното усещане при влизане в задушно помещение. За да не се случва това, въздухът трябва да циркулира непрекъснато, да е свеж и да е приятно в стаята. В зависимост от скоростта на Вашия пречиствател и размера на помещението, уредът може да стигне до 4-5 пълни циркулации за час! Така можете да сте сигурни, че вдишваният от Вас въздух е възможно най-чист.

7. Подобряват качеството на съня

Повечето хора не осъзнават, че въздухът оказва огромно влияние върху качеството на съня. Присъствието на работещ пречиствател на въздух в спалнята Ви, може да намали кашлянето нощем или задръстването на синусите Ви. Лекият, монотонен звук, издаван от уреда, може също да допринесе за по-лесното Ви унасяне в дълбок и спокоен сън.

8. Контролират стреса

Проучванията показват, че хората, които дишат по-чист въздух, са с по-ниски нива на кортизол. Ниското ниво на кортизол често се асоциира с ниското ниво на стрес. Това, от своя страна, увеличава продуктивността!

9. Могат да подобрят настроението Ви

Това може да е повече психологически ефект, отколкото каквото и да било, но много хора, които използват пречистватели за въздух, съобщават, че като цяло настроението им се е повишило. Уредът също така Ви гарантира, че дишате чист и свеж въздух.

10. Някои въздушни пречистватели отделят отрицателни йони

Някои пречистватели имат вградени йонизатори, отделящи високи концентрации на отрицателни йони, които допълнително пречистват въздуха от прах, полени, неприятни миризми, цигарен дим, бактерии, вируси и други вредни частици. Освен че пречистват въздуха, отрицателните йони притежават още много ползи за здравето. Доказано е, че отрицателните йони помагат за намаляване на кръвното налягане и напрежението в тялото, като могат да намалят главоболието и заболяванията като цяло. Те също повишават енергията, концентрацията и помагат за добрия сън.

Едно е сигурно: с надежден и качествен пречиствател у дома, можете да дишате по-спокойно, знаейки, че семейството Ви е защитено от вредните ефекти на замърсения въздух.
Вижте повече за нашите пречистватели на въздух и как те могат да значително да подобрят качеството на въздуха във вашия дом:
  • 347.00 лв.
  • 249.00 лв.
  • 97.00 лв.
  • 69.00 лв.
  • 59.00 лв.
  • 49.00 лв.
Сподели тази статия с приятел:
ХИГЕЯ УОТЪР ООД
Адрес: бул. Княз Борис I №133, офис 3, Варна, България
Пиши ни във
Вайбър