Водата – отличния помощник в отслабването

ots

Доколко е важно пиенето на вода по време на диета? Със сигурност много хора го подценяват. Казват си: какво общо може да има хидратирането със свалянето на тегло?

Вярно – от водата не се пълнее, но как е възможно с нейна помощ да отслабнем?

 

В Технологичния институт на щата Вирджиния се провелo научно изследване за връзката между употребата на вода и изменението в теглото.

В експеримента, както разказва за Би Би Си ръководителят на екипа Бренда Дейви, са участвали над 200 души на възраст между 55 и 75 години с неактивен начин на живот. Те са били разделени на две групи. Едната от тях са изпивали по половин литър вода преди всяко от трите основни хранения за деня. На другата не са били дадени никакви инструкции относно това колко и кога да пият вода. За всички участници дневното количество приемани калории е било намалено с до 1200 за жените и 1500 – за мъжете.

След три месеца хората от групата, която е пиела по половин литър вода преди ядене, са тежали средно със 7 кг по-малко. В другата група загубата на тегло е била приблизително 3 кг.

Според Дейви водата успешно е заменила различните сладки и висококалорични напитки, с които много хора са свикнали. Освен това тя е намалявала чувството за глад и по-бързо е създавала усещане за ситост.

 Защо е така? Много е просто – тъй като в по-големия си процент телата ни се състоят от вода, обмяната на веществата в клетките се стимулира при приемане на повече течности. А бързата обмяна означава повече изгорени калории и по-малко телесни запаси под формата на мазнини.

Какво излиза? Пиенето на вода наистина индиректно води до намаляване на теглото.

Масово хората не се интересуваме от собствените си тела и правим грешка след грешка без да се замислим.

Истината е, че дори разтоварващият режим, когато е повече от 4 дена, трябва да се прави под лекарско наблюдение.

Когато се дехидратираме, кантарът показва значително по-малко. Има и такива, които се хвалят, че са свалили например 7 кг. за една седмица. Веднага става ясно, че това не може да е от мазнини и никак не е за гордост. Вероятно въпросното отслабване е за сметка на вода и мускулна маса.

Малко след това те отново възвръщат старото си тегло, защото наваксват дехидратирането, а нарушената им от диетата обмяна ги кара да трупат още и нови мастни депа.

Много хора бъркат жаждата с глад. Добре е преди да посегнете към бързите закуски, да се убедите, че не сте просто прежаднели. Да не говорим, че е възможно нередовното пиене на вода да доведе до поява на камъни в бъбреците.

По колко вода трябва да приемаме на ден?
Естествено отговорът на този въпрос зависи от редица фактори. Дали времето е горещо, какво е физическата ви активност, колко тежите, приемате ли допълнително плодове, зеленчуци, чайове и супи. Най-често експертите препоръчват да изпиваме между 30 и 60 мл. за килограм телесно тегло. Това количество варира според гореспоменатите фактори.

 

Важно е също да не се заблуждаваме, че се хидратираме чрез сладки, газирани и енергийни напитки. Кафето също дехидратира, така че е добре да увеличим с една чаша количиството на водата през деня за всяко изпито кафе.

А знаете ли, че Hygea Water System има най-авангардната 8 степенна система на филтрация създавана някога. Тя пречиства водата от ръжда, пясък, хлор, всякакви видове утайки, химикали, нитрати, опасни бактерии, тежки метали и много други. Така ще можете да приемате дневното необходимо количество вода и да отслабвате!

Scroll to Top