Ролята на витамин С за здравето и красотата

Ролята на витамин С за здравето и красотата

Витамин С е активен участник в различни процеси, протичащи ежеминутно в организма на човека. Той не може да бъде синтезиран в тялото ни, което налага редовното му приемане с храната, а понякога и набавяне чрез хранителни добавки.

Основни свойства:

– Участва в окислително-възстановителните реакции и е мощен антиоксидант;
– Оказва тонизиращо и антитоксично действие;
– Повишава мускулния тонус;
– Участва в регулирането на нивото на захарта и холестерола в кръвта и в разрушаването на токсините, натрупващи се в човешкото тяло;
– Участва в химическото преобразуване на протеините, мазнините и въглехидратите;
– Спомага за по-бързото оздравяване на организма, включително зарастване на рани;
– Възпрепятства образуването на мазнини в черния дроб и нормализира работата му;
– Активизира работата на ендокринните жлези;
– Помага за преодоляване на физическата и умствената умора;
– Облекчава състояния и проблеми като анемия, липса на апетит, алергии, целулит и стрес;
– Лекува простуди и грип, респираторни заболявания и др.;
– Ефикасен е при лечението на артрит, атеросклероза, захарен диабет, сърдечна недостатъчност, възпаление на белите дробове и плеврит, туберкулоза, бронхиална астма, възпаление на черния дроб и др.

vit c

През зимата

В наши дни приемът на витамин С се осъществява както вътрешно, така и външно. С настъпването на студените месеци от годината, когато вирусни заболявания върлуват из цялата страна, педиатрите препоръчват профилактично приемане на витамин С – като средство за укрепване на организма или по време на самото заболяване.

През лятото

Възможно е витамин С да се прилага външно. Сега ще Ви обърнем внимание на няколко процедури, които можете да правите у дома.

mask

Витамин С стимулира изработването на колаген в клетките и защитава кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи. За да поддържате кожата на лицето си в добро състояние, можете да добавяте аскорбинова киселина в домашните маски.

Рецепта за маска за кожата на лицето: Вземете две ампули с витамин С и ги смесете в равни пропорции с вода. Обтривайте лицето си с получената смес всеки ден – сутрин или преди заспиване. Ако изпитвате дискомфорт, можете да намалите количеството на витамина.

mask

Рецепта за маска за коса: Нужен Ви е един жълтък. Смесете го със 100 мл глицерин и една ампула витамин С. Добавете малко преварена или филтрирана вода, за да придобие сместа еднородност. Разбъркайте добре и разпределете равномерно по повърхността на главата с леки масажни движения. Втрийте сместа добре в кожата, за да получите оптимален резултат. Сложете на главата си найлонова шапка и увийте допълнително с хавлия. Измийте косата си след половин час с топла вода.

Рецепта за маска за коса с мед и лимон: Смесете сока от един зрял лимон или ампула витамин С с две супени лъжици леко затоплен мед. Нанесете маската, започвайки от връхчетата на косата, като разпределяте равномерно сместа. За максимален ефект си сложете найлонова шапка и увийте главата с хавлия. След 4-6 часа изплакнете косата си с топла вода.

Рецепта за маска за мазна коса: Необходими са Ви 1-2 супени лъжици лимонен сок и един жълтък. Смесете ги и добавете по една една супена лъжица мед и коняк и 10 капки витамин А и Е. Разбъркайте добре и с масажни действия втрийте в кожата на главата.  Оставете маската да престои минимум час и я отмийте.

mask orange

Витамин С запазва естествената влага в косата, така че тя да е по-мека и по-малко чуплива. Той подпомага синтеза на колаген, който е изключително важен за растежа и здравината на косата. Витамин С може да е изключително полезен за поддържане цвета на боядисани коси.

А знаете ли, че вече може да си взимате направо душ с Витамин С, благодарение на Hygea Aroma Spa!

 

 

* Използвани източници: herbamedicabg.com
Scroll to Top