Количка

Вашата количка е празна.

Ценни съвети за пролетно прочистване на организма

детокс

Здравето е един от най-важните фактори в човешкия живот. За да сме здрави, енергични и жизнерадостни през цялата година, необходимо е следване на определени природосъобразни методи, диети и техники, съобразени с различните сезони.

Вече е пролет!

Един от най-хубавите сезони. Всичко се раззеленява, разпуква и пробужда. Има много повече слънце и топло време, подходящо за всякакви видове физически активности и спорт.
Пролетната атмосфера предразполага към по-радостно настроение, по-добро самочувствие и повече здраве. Ето защо пролетта е и най-добрият сезон за пречистване, подмладяване и укрепване на имунната система.

Четири полезни съвета за пролетно прочистване на организма.

Всички те са лесни, практични и приложими спрямо днешния начин на живот. Може да опитате всички видове пречиствания или само някои от тях – изборът е изцяло във вашите ръце. Също така не забравяйте, че най-добрият съюзник  в пречистването на тялото това е нейно величество ВОДАТА.

Нека първо кажем няколко думи за водата:

glass of water

Водата е основният разтворител за всички храни, витамини и минерали. Тя внася енергия в храната. Ето защо храната без вода няма никаква енергийна стойност за тялото. Тук е важно да отбележим че, не всяка вода е еднакво полезна за вашето тяло. Най-добре е да пиете алкална, йонизирана (жива) вода. Тя разгражда киселините и спомага изхвърлянето им чрез бъбреците. Действа така, както сапунът за измиване на изцапан с животинска мазнина съд. Алкалната вода разтваря киселините в кръвта, което води до по-добра циркулация, а оттам до повишаване на жизнения тонус и цялостно подобрение на здравословното ви състояние. Най-важното е, водата да е със силно отрицателно ОРП /оксидационно редукционен потенциал/, който при чешмяната и бутилираната минерална вода е силно положителен. Колкото по-високо е ОРП на водата, толкова по-високо е окислението в организма, което най-просто казано представлява процеса на стареене. Неизменно правило е да пиете минимум 1,5-2 литра вода на ден, за да запазите водното равновесие. Дръжте бутилка алкална вода до себе си – така няма да забравяте да пиете по чаша на всеки час.

Първи вариант : Разтоварване с пълноценно растително хранене

Най- лесният за следване метод за разтоварване на организма е преминаване към пълноценно растително хранене за период от 14-21 дни.
Изключете всички видове животински продукти, както и различните концентрирани мазнини, които ползвате. Включете богат набор от растителни храни във вид на сокове, салати, кълнове, основни ястия и пийте дневно 1.5-2 литра алкална йонизирана вода.

Подходящи плодове – ябълки, ягоди, череши.
Подходящи зеленчуци – зеленолистни като маруля, спанак, лапад, киселец, коприва, магданоз, копър, рукола, както и други от рода на моркови, червено цвекло, зеле.
Други – люцерна, китайско бобче, рукола, броколи, лимец, зърнени и бобови храни както и малко количество семена и ядки.

Втори вариант : Пречистване на стомашно-чревния тракт

frut fresh

Здравият стомашно-чревен тракт е основа на цялостното ни здраве. Ето защо, когато говорим за пречистване, е добре да започнем от него.

Започнете деня с 500 мл топла алкална вода с лимон или ябълков оцет и малко мед, сутрин на гладно.

Пийте прясно изцедени сокове всеки ден:
– Сок от спанак (100 мл), ябълки (100 мл), магданоз (50 мл);
– Сок от ябълки (100 мл), краставица (100 мл), селъри или листа керевиз (50 мл), малко парче пресен джинджифил;
– Сок от моркови (150 мл), червено цвекло (50 мл), зеле(50 мл).
Наблегнете повече на сурова растителна храна – ябълки, ягоди, киви, моркови, зеле, марули, спанак, репички, краставици, червено цвекло, лимец (кълнове) и други;

Може да направите и механично изчистване на стомашно-чревния тракт чрез клизми и йогийската процедура шанк пракшалана.

Трети вариант : Пречистване на черния дроб

lemon-olive oil

Пролетта е период на активност на черния дроб. Можем да му помогнем, като го пречистим. Предлагаме ви мек и лесно приложим метод за изчистване и възстановяване на чернодробните канали, жлъчка и лигавица.
Започнете деня с 500 мл топла алкална вода с лимон или ябълков оцет и малко мед, сутрин на гладно.
Продължете с фреш от 1-2 лимона, разредени с 1 чаша топла вода. Добавете и слънчогледов лецитин, не повече от 3-5 г.
Ако правите широко разпространеното пролетно пречистване със зехтин и лимон, трябва много да внимавате. Това е силно посегателство върху черния дроб и изисква голям ресурс от енергията в организма.
Консумирайте прясно изцедени сокове (след фреша от лимон).

Хранете се по-често (5-6 пъти на ден), но приемайте по-малки количества. Двете хранения да са основни, а другите 3-4– сокове и плодове. Нека двете основни ястия включват салати, задушени зеленчуци и безглутенови зърнени като елда, киноа, просо и кафяв ориз.
Колкото по-дълго време изпълнявате тази програма, толкова по-добри резултати ще имате. След около месец започват да се случват „чудеса“ с организма ви: черният дроб вече “диша“, улавяте невероятно чувство на лекота в организма си, нервната система се успокоява и уравновесява.

Четвърти вариант : Цялостно пречистване на организма със сокове

Прясно изцедените сокове са мощен и пречистващ, и зареждащ природен метод, чрез който да възстановим нашето здраве. Пролетта е един от най-подходящите сезони за соколечние.
Отново не забравяйте пиенето на повече алкална и йонизирана вода, минимум 1,5 л на ден.
Приемайте разнообразни прясно изцедени сокове, например:
– Моркови (100 мл), спанак (100 мл), краставица (100 мл);
– Маруля (100 мл), ябълки (100 мл), селъри или листа от керевиз (50 мл), малко парче джиджифил;
– Ябълки (100 мл), броколи (50 мл), селъри или листа от керевиз (50 мл), лайм (50 мл), малко
коренче джинджифил.

Захранване

frut

То се прави предимно след пречистването със сокове. Нужно е да се захраните правилно и постепенно. Първите дни включете цели плодове, като бавно добавяйте и увеличавайте със салати, кълнове, задушени зеленчуци. Чак след 6-7 дена можете да включите и зърнени като ориз, просо, елда, киноа, амарант. По-тежки храни – семена, ядки и бобови включете чак след 10-15 дена. Пийте през този период много вода.

На всеки два-три месеца правете някакъв вид разтоварване, за да не губите форма и винаги се съобразявайте с моментното състояние на организма. Ако пълноценното растително хранене стане ваш начин на живот, ще можете да се радвате дълго време на здраве и жизненост!

* Използвани източници: vitarama.bg, bgbezgranici.com
Сподели тази статия с приятел:
ХИГЕЯ УОТЪР ООД
Адрес: бул. Княз Борис I №133, офис 3, Варна, България
Пиши ни във
Вайбър