Количка

Вашата количка е празна.

Замяната на газирана напитка с чаша вода ни пази от диабет

diabet

Знаете ли че, рискът от диабет може да бъде намален с повече от една четвърт, ако вместо чаша с газирана напитка изпием чаша вода или чай без захар. Това показват данните от последното изследване на учените от университета в Кеймбридж.

В мащабното проучване са се включили повече от 25 хиляди човека на възраст от 4 до 79 години. В продължение на 11 години специалистите следели ежедневните записки относно хранителните навици на участниците в експеримента. След края на проучването се оказало, че от всичките хора, които се включили в изследването, 847 се разболели от диабет.

Хората, които били диагностицирани с коварното заболяване, послужили като база за сравнение, която помогнала за анализиране на крайните резултати. Установено е, че за всеки 5 процента увеличение в общия енергиен прием на подсладени напитки рискът за развиване на болестта нараства с 18 процента.

Така учените достигнали до извода, че ако човек предпочете да изпие чаша вода дневно, вместо да пие газирана напитка, той ще намали риска да се разболее от диабет с 14 до 25 на сто.

“Добрата новина е, че нашето изследване предоставя практически съвети и по-здравословна алтернатива за хората, които да предотвратят развиването на болестта” – заяви доктор Нита Фороуи от университета в Кеймбридж, главен ръководител на проекта.

Газирана напитка

Наскоро изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание Америкън Джърнъл оф Публик доказа, че ежедневната употреба на газирани напитки и бедната на микроелементи диета е пряко свързана с появата и развитието на захарен диабет.

След серия изследвания относно връзката на диабета с консумацията на сладки газирани напитки директорът на Центъра за изучаване на затлъстяването и хранителната политика към Йейлския университет доктор Кели Бронуел, автор на изследването, защитава тезата, че препоръките за намаляване на сладките газирани напитки са научно обосновани.

Други нейни колеги от същия университет дори стигнат и по-далеч с искането на тотална забрана за продажбата на газирани напитки в училищата и в другите учебни заведения.

Сподели тази статия с приятел:
ХИГЕЯ УОТЪР ООД
Адрес: бул. Княз Борис I №133, офис 3, Варна, България
Пиши ни във
Вайбър