Количка

Вашата количка е празна.

Може ли да пълнеем от липсата на вода?

otslabv

Вероятно сте забелязали, че всички режими за отслабване или за намаляване на целулита изискват да се пие много вода. Обичайно минимум 2-2.5 литра на ден. Често, обаче, именно този елемент в режима се пренебрегва и резултатите са под очакваните. В тази статия ще разгледаме защо водата е толкова важна и защо обезводняването може да доведе до затлъстяване.

 

 

Преработването на мазнините зависи от наличието на вода

За да бъде отделена от веригата една молекула мастна киселина, трябва да се пожертва една молекула вода. Този процес се нарича“хидролиза на мазнината“ и се управлява от специален ензим – липаза. Затова трябва редовно да пием вода, тоест да я доставяме в достатъчно количество за преработване на мазнините. В допълнение, водата косвено стимулира активността на липазата, която разгражда мазнините. Така че повече вода -> по-активно разграждане на мазнините ни.

 

Водата изхвърля киселинните отпадъци от организма

Само водата може да помогне за освобождаването от киселинните отпадъци на метаболизма. Когато трупаме запаси от мазнини, заедно с тях се натрупват и някои токсични химически вещества, които се използват при кулинарната обработка на хранителните продукти. Когато мазнините започват да се използват за производството на енергия, ще ви бъде необходимо допълнително количество вода, за да изхвърлите от организма и тези освободени токсични вещества.

Когато бъркаме глад с жажда

Ранните признаци на жажда и глад много си приличат. Това са стомашните киселини и внезапните остри болки на глад. И тъй като не разпознаваме жаждата като отделно усещане, доста често ядем, дори когато организма трябва да получи само вода. В такъв случай на обезводняване, при което приемаме храна вместо вода се получава лошо храносмилане, образуване на газове и подуване на корема. Затова, когато почувствате глад, първо пийте вода.

Водата стимулира перисталтиката на червата

След като изпиете чаша вода, в продължение на 2 часа тя ще стимулира секрецията на мотилин – един от хормоните на храносмилателния тракт, който действа точно като серотонина. Мотилинът се нарича хормон на ситостта. Той активизира перисталтиката на червата и помага за преминаването на тяхното съдържание по целия тракт. Мотилинът действа като слабително. За това 2 чаши вода сутрин на гладно са страхотен стимулатор на червата и най-доброто естествено слабително.

Става ясно, че ако искаме всички наши физиологични функции да протичат нормално, трябва да пием поне 2 литра вода на ден. Когато спазвате режим за отслабване, увеличете количествотo вода (2.5-3 литра на ден) и задължително пийте вода преди всяко хранене. Изчаквайте 10-15 минути, за да подтисне водата чувството за глад. По желание може да добавяте и лимон към водата си.

Сподели тази статия с приятел:
ХИГЕЯ УОТЪР ООД
Адрес: бул. Княз Борис I №133, офис 3, Варна, България
Пиши ни във
Вайбър