Количка

Вашата количка е празна.

Любопитно… …за водата и кожата

summer-scin

Вече е лято и всички искаме да бъдем със свежа и сияйна кожа, която да запазим красива и здрава през летните горещини. Ние сме насреща с няколко прости трикове, които ще ви докажат, че е възможно да изглеждате и да се чувствате неустоимо красиви през цялото лято. Потърсихме отговор на въпроса как да запазим кожата хидратирана през лятото и вижте какво открихме.

Основи на структурата на кожата
Кожата е най-големият орган в тялото, съдържащ около 15% от телесното тегло. Нейният химически състав е около 70% съдържание на вода, 25% протеин и 2% липиди, а също така минерали и други химикали. Кожата се състои от три основни слоеве. Епидермисът е директно изложен на въздействието на околната среда. Под него е дермата, богата на колаген и еластин, които играят важна роля за силата и гъвкавостта на кожата. Накрая е хиподермата, съдържаща мастна тъкан.

Тъй като кожата се състои главно от вода, всяка, дори и малка загуба от обема на водата в тялото, може да доведе до проблеми, свързани с нейната дехидратация. Дори всекидневната консумация на два литра вода понякога може да не е достатъчна за ефективната хидратация, тъй като дехидратацията може да се дължи на разнообразие от вътрешни и външни фактори.

 

Фактори, които влияят на хидратацията
Вижте кои са факторите, които влияят върху оптималната хидратация на кожата:
• Висока температура
• Влажност
• Интензивно UV лъчение
• Дълги горещи душове или вани
• Агресивни методи за почистване и силни активни съставки в продукти
• Сухотата в силно климатизираните помещения
• Напредване на възрастта
• Консумация на алкохол, кафе и тютюнопушене
• Намаляването на хормони като естроген, прогестерон и тестостерон

Симптоми на дехидратираната кожа
Наподобяват на симптомите на сухата кожа – загрубяване, усещане за стягане с намалена еластичност и непрекъснат сърбеж в комбинация със зачервяване, удебеляване и по-тежки случаи като напукване и дори кървене. Мазната кожа е по-склонна към дехидратация.

Пийте много вода

Консумацията на голямо количество вода е един от най-важните стъпки за поддържане на хидратирана кожа. Това е един естествен, с ниско съдържание на калории, без захар, начин за хидратация на тялото, който е необходим през цялата година и по-особено през летните месеци, когато повече течности се губят чрез потта. Ако не ви се пие чиста вода, смесете я с прясно изцеден лимон или лимонов сок.

Всеизвестно е, че за да имаме здрава, еластична, мека и красива кожа, трябва да приемаме дневно между 1,5 и 2 литра вода. Добрата хидратация е и първата защита от бръчките.

Освен това загубата на повече от 2% от телесната маса поради обезводняване може да намали умствените и физическите възможности и да причини умора, главоболие, липса на концентрация и на координация, нарушена терморегулация.  Например, ако човек със средно тегло 75 кг загуби 1.5 литра течности, той започва да се обезводнява.
Научно доказано е, че водата не само пречиства организма, но обилното й поемане води и до подобряване на настроението и самочувствието.
Ползата на водата за доброто функциониране на човешкия организъм е известна отдавна. Не случайно всички диетолози съветват да се пие между 1,5 и 3 литра течности дневно, за да може организмът да се пречиства максимално добре.

Бутилка вода и чаша до нас на бюрото или вкъщи ще ни напомнят, че трябва да пием вода по-често.

Лятото е сезонът на най-силното обезводняване и затова трябва допълнително да осигурим контакт на тялото ни с водата. Добре е да използваме всеки повод да се потопим в разхлаждащата течност. 15 минути дневно, прекарани във вана или басейн, ще ни освежат и доставят допълнително хидратиране на кожата. Водата ни носи здраве. Честите ежедневни душове ни осигуряват освен хигиена и прохлада, но и хидратация. Освен това водата отмива всичките ни негативни емоции, страхове, натрупаното напрежение и стрес и да ни пречиства.

 

Сподели тази статия с приятел:
ХИГЕЯ УОТЪР ООД
Адрес: бул. Княз Борис I №133, офис 3, Варна, България
Пиши ни във
Вайбър